Pazartesi, Mayıs 6, 2024
Ana SayfaDJIAIR 2SAutel'in Evo Lite+'ı artık mevcut, DJI Air 2S'den üstün mü?

Autel’in Evo Lite+’ı artık mevcut, DJI Air 2S’den üstün mü?

Autel Evo Lite+ vs DJI Air 2S: Autel’in yeni drone’u ekstra değer mi?

Uzun bir süre boyunca DJI’ın uygun fiyatlı tüketici drone’larının ciddi rekabetten uzak uçacağı görüldü . Ancak Eylül 2021’de Autel, DJI’ın başarılı, giriş seviyesi tasarımları için ciddi bir rekabeti temsil eden dört yeni drone’u duyurduğunda her şey değişti. Autel Evo Nano ve Nano+ mükemmel DJI Mini 2’ye rakip olacak şekilde tasarlanırken, Evo Lite ve Lite+ modelleri popüler DJI Air 2S’den bir parça almak üzere yola çıktı .

İlginç bir şekilde, Evo Lite serisinin teknik özellikleri, doğrudan mevcut bir Air 2S sahibinin istek listesinden alınmış gibi görünüyor; aslında, DJI bu drone’u piyasaya sürdüğünde DJI Air 3’te görebileceğimiz şeylerin bir derlemesi olabilir. Autel Evo Lite+, mevcut DJI Air 2S’deki hemen hemen her şeye sahip olmakla birlikte, bu tasarımın ötesine geçen ve hatta Mavic 3 ile rekabet eden bazı özelliklere sahip olarak, genel olarak DJI Air 2S’yi aşmak veya onunla eşleşecek şekilde tasarlandı .

Ancak drone’ları karşılaştırmadan ve teknik özelliklerine geçmeden önce, Lite+ sahibi olmanın banka hesabınızda yol açacağı kaçınılmaz kötüye kullanımla başlayalım.

Autel Evo Lite+ ve DJI Air 2S: Fiyat

Bileşenlerin yetersiz olması ve çip üretim maliyetlerinin artması nedeniyle Lite+, fiyat açısından her zaman Air 2S’nin önüne geçecekti. Ancak Air 2S’nin fiyatının da artması mümkün ve Air 3 ortaya çıktığında neredeyse kesinlikle daha pahalıya mal olacak.

Bu yazının yazıldığı sırada Lite+’ın tek pil ve tek bir yedek bıçak seti içeren standart paketinin maliyeti 1.349 dolar idi. Üç pil, çok sayıda aksesuar, üç pil şarj cihazı, yumuşak çanta ve diğer birkaç hediyeden oluşan Premium paket için bu harcama 1.649 dolara çıkıyor.

Bu, DJI Air 2S ile olumsuz bir şekilde karşılaştırılıyor; bu drone’un maliyeti 999 $ ve Fly More Combo’nun ekstra pilleri size 1.299 $ geliyor. 

Genel olarak, Autel Evo Lite+’ın maliyeti, satın aldığınız pakete bakılmaksızın yaklaşık 350 $ daha fazladır. Bu, Air 2S’ye göre yaklaşık %30’luk oldukça önemli bir artış ve bu da onu muhtemelen birçok hobicinin bütçesinin ötesinde bir seviyeye taşıyor.

Autel Evo Lite+ ve DJI Air 2S: Tasarım

Bu drone’lar düzen ve tasarım açısından oldukça benzer görünse de Lite+, katlandığında 210×123×95 mm ve kollar açıldığında 427×384×95 mm boyutlarında olan tamamen daha büyük bir drone. Buna karşılık, DJI Air 2S katlandığında yalnızca 180×97×77 mm, açıkken ise 183×253×77 mm boyutlarındadır. Bu ölçek, Lite+’ı DJI Mavic 3’ten bile çok az daha büyük hale getiriyor.

Bu drone’ların her ikisi de 250 gram eşiğinin üzerinde olduğundan, tam olarak ne kadar olduğu önemli olmayabilir ancak Air 2S’nin kalkış ağırlığı yalnızca 595 gramdır, Lite+ ise 835 gram ile önemli ölçüde daha ağırdır.

Lite+’daki ekstra ağırlığın esas olarak daha büyük bir bataryaya tahsis edildiğini, DJI drone ile 32 dakikanın üzerinde 40 dakikalık daha uzun bir uçuş süresine ve üstün rüzgar hızı direncine olanak sağladığını fark edene kadar bu, Air 2S için hemen bir kazanç gibi görünebilir. Ayrıca çok daha hızlı tırmanabiliyor ve yasal yükseklik sınırı olan 120 metreye yalnızca 15 saniyede ulaşabiliyor.

Her iki drone da engellerden kaçınma, 12 km’lik FFC iletim aralığı ve 30 fps’ye kadar 5,4K çözünürlüklü video kaydetme yeteneğine sahiptir. Ancak Autel Evo Lite+ çok daha modern bir sensöre, optiklere ve görüntü işleme teknolojisine sahip olduğundan, bu drone’ları gerçekten ayıran şey kamera teknolojisidir.

Lite+, DJI’ın Air 2S’deki tek gri renk şemasına kıyasla Autel Orange imzası da dahil olmak üzere üç renkte geliyor.

Autel Evo Lite+ ve DJI Air 2S: Kameralar

Sensör boyutu, fotoğraf veya video çekilirken en iyi temsili elde etmek için mümkün olduğunca fazla ışık toplamakla ilgilidir. Her iki drone da 2,4μm piksel boyutunda 20MP 1 inç CMOS sensöre sahip ancak Air 2S sabit f/2,8 diyafram açıklığına sahip. DJI Mavic 2 Pro’nun sunduğu ancak DJI Air 2S’de eksik olan bir özellik, değişken diyafram açıklığına sahip bir kameraydı. Bu, diyafram açıklığı f/2,8’den f11’e kadar ayarlanabilen Evo Lite+ tarafından sunulan bir şey oldu. Bu, ND filtrelerine gerek kalmadan kameraya giren ışığın çok daha iyi yönetilmesine ve ND filtreleri kullanıldığında daha da geniş bir kapsama olanak sağlar.

Her iki drone’daki kamera görüş alanı oldukça benzer; Air 2S’de 88 derece ve Lite+’da 82 derece.

Ancak Lite+ sensör, çok düşük ışık koşullarında bile nispeten gürültüsüz içerik yakalamasına olanak tanıyan birçok başka iyileştirmeye de sahiptir. Her iki drone için de video ISO’su standart sahneler için ISO 6400 ile sınırlandırılmışken, Lite+’taki özel bir gece modu ISO’nun inanılmaz bir ISO 48000’e yükselmesine olanak tanır. Bu, Lite+’a düşük ışık koşullarında çekim yaparken avantaj sağlar ve ayrıca bu durumlarda gerçekçi renkleri daha iyi yakalayabilir.

Air 2S’nin bir avantajı, post-processing’de ayarlamalar için bol miktarda alan sağlayan D-Log formatında içerik yakalayabilmesidir; bu, Autel’in Lite+ için gelecekteki bir ürün yazılımı sürümünde vaat ettiği bir şeydir, ancak bu henüz mevcut değil.

Autel Evo Lite+ ve DJI Air 2S: Video modları

Lite+’ın kamerasında ‘6K’ amblemi bulunurken Air 2S ile neredeyse aynı maksimum çözünürlük ve modları sunuyor. Lite+’ın en iyi çözünürlüğü 5472×3076’dır, Air 2S ise 5472×3078’de iki ekstra dikey piksel çizgisine sahiptir.

Bu çözünürlükte her ikisi de 30 fps sunuyor ve bunu 4K’ya düşürerek 60 fps’ye, 1080p’ye inerek ise 120 fps’ye çıkarabiliyorlar. Sunulan maksimum bit hızı Air 2S’de 150 Mbps ve Lite+’da 120 Mbps’dir. Bu, DJI drone’un videosunda biraz daha az sıkıştırma olduğu anlamına gelir, ancak bu, kalitede çarpıcı bir fark yaratmaya yetmemektedir.

Autel, gelecekteki bir güncellemede 4K ve daha düşük çözünürlüklü video için HDR modları sözü verdi ve bu, DJI’nin sunmadığı veya bu yazının yazıldığı sırada eklemeyi planladığı bir şey. Her iki drone da H.264/MPEG-4 AVC ve H.265/HEVC kodlamayı destekler, ancak Lite+ yalnızca 8 bit renk temsiline sahiptir; Air 2S ise 10 bit Dlog-M çekme seçeneğine sahiptir.

Air 2S’nin manuel video çekiminde maksimum 6400 ISO’ya sahip olması ve Dlog-M kullanıyorsanız yalnızca 1600 ISO’ya sahip olması nedeniyle, bu iki kamera arasındaki en büyük fark geceleri ortaya çıkıyor.

Otomatik video ve hareketsiz görüntü yakalama için Lite+, Air 2S’nin ISO 6400 seçeneğiyle eşleşebilir, ancak Gece sahne modunun kullanılması bu hassasiyeti ISO 48000’e yükseltir. Aynı zamanda, bu derecelerde kayıt yaparken gürültü etkisini azaltmak için özel bir ay ışığı işleme moduna da sahiptir. yüksek ISO seviyeleri.

Lite+’daki hareketsiz görüntüler 10 bit DNG’de çekilebiliyor; bu da sensörün bu bit derinliğinin genişletilmiş kontrastıyla çalışabildiğini ve maksimum çözünürlüğün Air 2S ile aynı olan 5472×3648 olduğunu gösteriyor. Genel olarak Lite+, Air 2S’nin piyasaya sürülmesinden bu yana kamera teknolojisinin nasıl geliştiğini iyi bir şekilde temsil ediyor ve video kalitesi Mavic 3’ünkine daha yakın.

Autel Evo Lite+ ve DJI Air 2S: Performans

Her iki drone’un da maksimum hızı benzer 19 m/s olsa da Air 2S, Lite+’ın kaldırabileceği iddia edilen 16,5 m/s’ye kıyasla 10,7 m/s’lik bir rüzgar direncine sahiptir. Bu performans seviyesi Mavic 3’ün 12 m/s’sini aşıyor ve Lite+’ın gerektiğinde ne kadar güce ihtiyaç duyabileceğinin ipuçlarını veriyor. Bu ham homurtu, Air 2S’den tam 2 m/s daha hızlı olan 8 m/s’ye kadar çıkabildiği çıkış hızlarında belirgindir.

Bu özelliğin diğer tarafı, Autel’in daha ağır olması nedeniyle hızlı inişlerde momentumun kontrolü ele geçirmesinden kaçınmayı tercih etmesi ve Lite +’nın Air 2S’den 2 m/s daha az, yalnızca 4 m/s hızla aşağıya inmesidir. Genel olarak, Lite+ hızlı bir şekilde yüksekliğe çıkmak için daha iyidir, ancak drone’yu hızlı bir şekilde yere indirmeniz gerekiyorsa Air 2S’nin hafif bir avantajı vardır.

Bunu yapmak isteyebileceğiniz iyi bir neden, düşük pil seviyesidir ve Air 2S’de yalnızca maksimum 3750 mAh ve yalnızca 31 dakikalık uçuş süresiyle bu makul bir senaryodur. Lite+ nispeten devasa bir 6175mAh bataryaya sahip ve fazladan 240 gram taşımasına rağmen (bir DJI Mini 2’yi Air 2S’ye bağlamakla hemen hemen aynı), etkileyici bir 40 dakika boyunca havada kalabilir.

Birçok DJI Air 2S pilotu, yaklaşık 25 dakikalık bir süre içinde kurtarmayı düşünüyor olabilir, ancak Autel insansız hava aracının önünde en az on dakikalık bir çalışma süresi daha var. Bu, benzersiz bir çekim yapmak veya yeni bir şey denemek için bir kez daha denemek için bol miktarda ekstra zaman. DJI’ın Ocusync 3.0’ı ile Autel’in SkyLink iletim teknolojisi arasındaki farklar çok incedir. Çoğu ülkenin dayattığı görüş mesafesi sınırları dahilinde çalışan çoğunluk, parazit sinyallerin olduğu durumlarda bile bağlantı kesintisi yaşamayacaktır.

Teknik olarak Skylink, 12 km FCC ve 6 km CE olarak derecelendirilirken Ocusync 3.0, 12 km FCC ve 8 km CE olarak derecelendirilmiştir. CE ortamında uçarken Autel drone için herhangi bir dramatik dezavantaj fark etmedik. Onaylayabildiğimiz şey Skylink’in, DJI Mini 2 ve orijinal DJI Mavic Air 2’de görüldüğü gibi Ocusync 2.0’dan çok daha üstün olduğudur. Dağınık bir konumda ve binaların arkasında bile hiçbir kayıp yaşamadan 500 metre sınırına uçmak çok kolaydır. video beslemesi veya kontrolü.

Autel drone’nun beğendiğimiz yönlerinden biri, iletim teknolojisinin, drone 1 km yakındayken Sky uygulamasına 2,7K çözünürlüklü canlı video akışı sağlamasıydı, halbuki tüm DJI drone’lar en iyi ihtimalle yalnızca 1080p’yi yönetebiliyordu. Bu görüntünün netliği, engellerden kaçınmanın tespit edemeyebileceği ağaç dalları ve tellerin etrafında çalışırken Lite+ ile çalışmayı kolaylaştırır.

Autel Evo Lite+ vs DJI Air 2S: Engellerden kaçınma ve GPS

Bu dronlardaki engellerden kaçınma sistemi çok benzer; ileri, arka ve alt sensörler sunuyor ancak yan görüşten yoksun. Air 2S ayrıca yukarıya doğru bakan ilave sensörlere sahip olduğundan köprü gibi yapıların altından uçmayı sevenler için de uygundur.

Karşılaştırılabilir olmasa da, Lite+’ın ileri sensörleri Air 2S’dekilerden daha büyük bir dikey açıya sahiptir ve bu da onun üzerindeki nesneleri bir dereceye kadar görmesini sağlar. Yine de bu dronların hiçbiri Skydio 2’de gördüğümüz kaçınma seviyesine sahip değil ancak özellikle hobiye yeni başlayanlar için pahalı bir kazayı önleyebilir. Her ikisinde de engellerden kaçınma ‘spor’ modunda otomatik olarak devre dışı bırakılır ve düşük ışık koşullarında çalışmaz. Gece inişleri için her ikisinde de, bu uçuş aşamasında aşağı bakan sensörlerin görmesine yardımcı olmak amacıyla drone’un altındaki zemini aydınlatan bir LED bulunuyor.

Şu anda Lite+, kullanıcının drone’un algıladığı engellere doğru uçmasını engelleyen bir sistem kullanıyor ancak Air 2S sınırlı bir şekilde kendi kendine gezinme seçeneğine sahip. Autel’in bu işlevselliği, büyük olasılıkla kısa süre içinde Lite+’a dinamik izleme sağladığında eklemeyi planladığına inanıyoruz.Lite+, coğrafi konum doğruluğu için Air 2S’nin kullandığı teknolojilerin aynısı olan GPS, GLONASS ve Galileo’yu arayabilir. Air 2S’de Lite+’ta bulunmayan ekstra bir özellik, uçarken diğer uçakları ve helikopterleri tespit eden bir teknoloji olan AirSense’dir.

Autel Evo Lite+ vs DJI Air 2S: Erken karar

Son DJI Mavic 3 gibi, Autel Evo Lite+ da henüz eklenecek birkaç özellik ile piyasaya çıktı, ancak Mavic 3’ün son cihaz yazılımı güncellemesinden önce eksik olanlardan daha azı eksikti. Karşılaştırıldığında, DJI Mavic Air 2 çok daha uzun süredir piyasada; ilk olarak Nisan 2020’de ortaya çıktı ve bir yıl sonra DJI Air 2S olarak güncellendi. Bu, Air 2S’nin tüm işlevselliği tamamlanmış daha olgun bir teknoloji parçası olduğu anlamına gelir.

DJI kısa süre önce Air 2S için Litchi ve Rainbow gibi üçüncü taraf uygulamaların drone’u çalıştırmasına olanak tanıyan bir SDK yayınladı. Autel ayrıca bir SDK sağlamayı da düşünüyor ve bir noktada Lite+ için de bir SDK sağlayacağını umuyoruz. Bununla birlikte, Lite + zaten cazip bir performans aralığına sahip ve Autel yeni ürün yazılımı sürümleri yayınladıkça daha da iyi olacak. Gelişmiş düşük ışık özelliklerine ve değişken diyafram açıklığına sahip lense sahip muhteşem kamera, onu drone sinematografisini ciddiye alanlar için ideal kılıyor.

Lite+’ın uzayan uçuş süresi de hesaba katıldığında, DJI artık kameralı drone pazarının üreten tüketici kesiminde ciddi bir rekabetle karşı karşıya. Autel’in düz profil çekim modu ve 4K HDR çekimi eklemesinin ardından Evo Lite+, DJI Mavic 3’ün göz yaşartıcı maliyetini karşılamak istemeyenler için tercih edilen çözüm haline gelebilir. Bununla birlikte Lite+, Air 2S’den önemli ölçüde daha pahalıdır ve sınırlı bütçeye sahip olanlar için bu drone hala harika bir performans sergiliyor.

İLGİLİ MAKALELER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

POPÜLER MAKALELER

SON YORUMLAR