Pazar, Mayıs 5, 2024
Ana SayfaDJIDJI Mini 3 Pro vs Autel Evo Nano+: en iyi kompakt drone...

DJI Mini 3 Pro vs Autel Evo Nano+: en iyi kompakt drone hangisi?

DJI ve Autel’in etkileyici kompakt dronları kafa kafaya gidiyor.

Küçük ama güçlü 250 gramın altındaki dronların savaşı başladı. Bu kategorideki en iyi drone’un imrenilen konumu için yarışan iki etkileyici model olan DJI Mini 3 Pro ve Autel Evo Nano+ ile drone hayranlarının hiçbir zaman daha fazla seçeneği olmadı. Bu ağırlık sınıfına bir zamanlar DJI hakimdi; 2019’da piyasaya sürülen orijinal DJI Mavic Mini ve ardından 2020’de DJI Mini 2 geldi. Ancak Ocak 2022’de Autel, çarpışmadan kaçınma, otomatik uçuş düzenleri ve diğer gelişmiş özelliklere sahip ilk iki 249g drone’u piyasaya sürdü.

Gelgit kesinlikle değişti ve Autel Evo Nano+ ‘ın piyasaya sürülmesiyle birlikte DJI Mini 3 Pro’nun da yeni piyasaya sürülmesiyle rekabet yoğunlaştı. Drone hayranları için bu yalnızca iyi bir şey olabilir; rekabet yeniliği teşvik eder ve 250 gramın altındaki drone kategorisi her zamankinden daha sıcak. 

Peki bu iki drone’dan hangisi en iyisi? Size cevabı sunmak için bir dizi testte her ikisini de yan yana uçurduk.

DJI Mini 3 Pro ve Autel Evo Nano+: fiyatlandırma ve bulunabilirlik 

  • Her iki drone da 2022’de piyasaya sürüldü
  • Her ikisinin de benzer, orta sınıf fiyat etiketleri var
  • Mini 3 Pro’nun iki denetleyici seçeneği vardır

Yılın ilk beş ayında piyasaya sürülen 250 gramın altındaki iki gelişmiş modelle, drone dünyasında heyecan verici bir yıl olacağa benziyor. Autel Evo Nano+ Ocak 2022’de, DJI Mini 3 Pro ise Mayıs 2022’de piyasaya sürüldü.

Autel Evo Nano+, Standart Paketin fiyatı 899 $ olan iki kit halinde mevcuttur. Buna drone, bir kontrol cihazı, bir pil, bir çift yedek pervane ve diğer aksesuarlar dahildir. Nano+ Premium Paketi, standart paketteki her şeyle birlikte gelir, ancak aynı zamanda iki ek pil, ekstra pervane çifti, bir güç adaptörü, bir pil şarj hub’ı ve bir pervane tutucusu da içerir; bunların hepsinin fiyatı 1049$’dır.’dır

Mini 3 Pro üç kit halinde mevcuttur: ilki, kontrol cihazı olmayan Mini 3 Pro içindir; fiyatı 669 $ ülkemizdeki fiyatları karfoshop.com sayfasında yer almaktadır ve halihazırda uyumlu bir kontrol cihazına sahip olan DJI hayranlarına yöneliktir. İkinci kit bir DJI RC-N1 kontrol cihazı içerir ve maliyeti 759 $ iken, üçüncü kit etkileyici yeni DJI RC Akıllı Kontrol Cihazı ile birlikte gelir ve 909 $ tutarındadır.

Fly More Paketi ayrıca ayrı olarak mevcuttur ve iki ekstra pil, bir pil şarj merkezi, ekstra pervaneler ve 189 $ karşılığında bir omuz çantası içerir. Standart piller yerine daha yüksek kapasiteli Intelligent Flight Battery Plus içeren Fly More Kit Plus, Amerika Birleşik Devletleri’nde 249 ABD Doları ve Avustralya’da 359 ABD Doları karşılığında mevcuttur ancak Avrupa’da mevcut değildir.

DJI Mini 3 Pro ve Autel Evo Nano+: tasarım ve kontrolör

  • Her iki drone da kompakt, katlanabilir bir tasarıma sahiptir 
  • İkisi de sadece 249g ağırlığında
  • Mini 3 Pro için yeni bir DJI RC kontrol cihazı mevcut

Benzer ağırlıklarına rağmen bu iki drone oldukça farklı görünüyor; Mini 3 Pro biraz daha büyük. Nano+’ın pervane kollarına bağlı kısa bacakları varken Mini 3 Pro, ön ve arka kısımda gövdenin alt kısmındaki küçük ayakların üzerine iniyor. 

Her iki drone da büyük bir ceket cebine, kamera çantanızdaki bir lens bölmesine veya Nano+ için Premium Paket ve Mini 3 Pro için Fly More Paketinin bir parçası olarak gelen özel çantaya kolaylıkla sığabilir.

Mini 3 Pro, uçuş sırasında daha sessiz olan ve daha fazla güç sağlayan Nano+’a göre çok daha büyük pervanelere sahiptir. Bir diğer önemli tasarım farkı da Nano+’ın dört renkte mevcut olması, Mini 3 Pro’nun ise yalnızca açık gri renkte olmasıdır. Autel size Klasik Turuncu, Derin Uzay Grisi, Alevli Kırmızı ve Arktik Beyaz arasında seçim yapma konusunda biraz daha heyecan verici bir seçenek sunuyor.

Kontrolörler söz konusu olduğunda DJI hayranları iki seçeneğin mevcut olduğunu duymaktan memnun olacaklardır. Bunlardan biri, bir akıllı telefonu tutucunun içine yerleştirilebilen bir kablo aracılığıyla bağlamak için üst kısmında teleskopik bir telefon tutucusu bulunan standart DJI RC-N1’dir. Başparmak çubukları da çıkarılabilir ve alttaki kauçuk kısımlarda saklanabilir. İkinci kontrol cihazı seçeneği ise 700 nit parlaklığa sahip 5,5 inç dokunmatik ekrana sahip yeni DJI RC’dir.

Nano+ için denetleyici biraz Xbox denetleyicisine benziyor ancak üst kısmında büyük bir teleskopik telefon tutucusu var. Bu, kullanımı daha hızlı ve daha kolay olmasına rağmen, DJI eşdeğeri kadar küçük değildir. Akıllı telefonunuz bir kablo aracılığıyla bağlanır, ancak kumandanın kendisinde kabloyu veya çıkarılabilir kontrol çubuklarını saklayacak bir yer yoktur, bu nedenle bunları saklayacak güvenli bir yer bulmanız gerekir. 

Her iki drone için de tüm kontrolör seçenekleri son derece iyi çalışıyor ve drone’lar için hem rahat bir his hem de güvenilir kontrol sağlıyor. Ancak DJI RC denetleyicisi şüphesiz üçünün en iyisidir.

DJI Mini 3 Pro ve Autel Evo Nano+: uçuş özellikleri

  • Her iki drone da çarpışmadan kaçınma özelliği sunuyor
  • Her iki drone da 48MP+ görüntü yakalayabilir
  • Mini 3 Pro kamera yararlı bir şekilde 90 derece döner

Bu yıla kadar 250 gramın altındaki drone’larda çarpışmadan kaçınma mümkün değildi, ancak Nano+ ve kardeşi Nano ile bu durum değişti. Bunlar, kategoride bu özelliği sunan ilk drone’lardı ancak Mini 3 Pro’nun aynı kullanışlı güçlerle piyasaya sürülmesi çok uzun sürmedi. 

Nano+, drone’nun ön, alt ve arka kısmındaki üç yönlü binoküler görüş sensörlerini kullanarak gelişmiş bir çarpışma önleme sistemi sağlar. Bu oldukça hassastır ve engeller tespit edildiğinde tamamen durmadan önce dronu yavaşlatır. DJI versiyonundan çok daha hassastır ve belki de gönül rahatlığına ihtiyaç duyan yeni başlayanlar için daha uygundur.

Bu arada Mini 3 Pro, ön, arka ve aşağı bakan geniş açılı sensörlere sahip üç yönlü bir engel algılama sisteminin yanı sıra bir engel olduğunda fren yapmak için çarpışma önlemeyi ayarlamanıza olanak tanıyan Gelişmiş Pilot Yardım Sistemleri 4.0 (APAS 4.0) kullanır. algılanırsa engellerin etrafından uçulur veya kapatılabilir. Bu, karmaşık ortamlarda uçmak için Nano+ çarpışmadan kaçınmaya göre çok daha iyidir, ancak uçuş her iki drone da kapatıldığında çok daha yumuşaktır.

Çarpışmayı önlemenin yanı sıra, her iki drone da profesyonel görünümlü videoları kolaylıkla yakalamak için otomatik uçuş modelleri sunuyor. Çarpışmayı önlemenin bir diğer özelliği de nesne takibidir. Mini 3 Pro, drone otonom olarak uçarken hareketli ve statik nesneleri takip etmek için iki seçenek ve kamera önceden tanımlanmış bir konuyu takip ederken manuel drone kontrolü için üçüncü bir seçenek sunuyor. Nano+’ın konu izleme yeteneklerine sahip olduğu duyuruluyor, ancak bu, gelecekteki bir ürün yazılımı güncellemesinde sunulacağından henüz test edilemedi.

DJI Mini 3 Pro ve Autel Evo Nano+: uçuş performansı

  • DJI Mini 3 Pro biraz daha uzun uçuş süreleri sunuyor
  • Her iki drone da benzer uçuş modları sunuyor
  • Mini 3 Pro daha iyi rüzgar direnci sağlıyor

Küçük, 249 gramlık drone’lar şüphesiz daha yavaştır, daha az güçlüdür ve daha büyük emsallerine göre daha kısa pil ömrüne sahiptir. Ancak bol miktarda tazminat sağlayan, oldukça taşınabilir olmalarıdır. Çoğu alanda DJI Mavic 3 gibi daha büyük drone’lara göre daha az yetenekli olsalar da, yine de son derece yetenekli performans sergiliyorlar. Her iki drone da farklı isimlerle de olsa üç uçuş moduna sahiptir. Bunlar daha yavaş, daha düzgün ve daha sinematik video çekimine olanak tanır ve çoğu zaman kullanılan standart bir modu ve çarpışma önlemenin kapatıldığı daha hızlı bir modu içerir.

Sport by DJI ve Ludicrous by Autel olarak adlandırılan en hızlı modda, Mini 3 Pro 35,7mph’ye kadar hızlara ulaşabilirken Nano+ 33mph’ye kadar hızlara ulaşabilir. Bu, katlandığında avucunuzun içine oturabilen iki drone için şüphesiz etkileyici. Her iki drone da yaklaşık 24 mil/saat hıza kadar rüzgarlarda uçacak şekilde derecelendirilmiştir, ancak bu alanda biraz daha güçlü olan Mini 3 Pro, deneyimlerimize göre daha iyi performans sergiliyor.

Saatte 32 km’yi aşan rüzgarlarda, Nano+ rüzgara karşı uçarken zorlanabilir ve irtifayı düşürmek ve kalkış alanına geri dönmek için zig-zag bir rota izlemek gerekebilir. Yine de bu drone’ları daha güçlü rüzgarlarda uçurmanız önerilmez ve ihtiyacınız olan bir şeyse daha güçlü bir drone daha mantıklı olacaktır. Bununla birlikte, her iki drone da havada sabittir ve ilgili gimballeri, düzgün video görüntüleri yakalamak için etkili bir şekilde çalışır.

Her iki modelin de kullandığı küçük piller göz önüne alındığında pil ömrü ve uçuş süreleri etkileyici. Ancak Mini 3 Pro’nun 2453mAh bataryası, daha büyük pervaneleri ve aerodinamik olarak tasarlanmış pervane kolları ile birleştiğinde, daha uzun uçuş süreleri sağlıyor.  Nano+, 28 dakikaya kadar dayanacağı söylenen 2250 mAh’lik bir pil kullanıyor, ancak ortalama koşullarda pil ömrü yaklaşık 20 dakika. Mini 3 Pro’nun uçuş süreleri 34 dakikaya kadar duyurulsa da gerçekte bu süre 25 dakika civarındadır.

DJI Mini 3 Pro vs Autel Evo Nano+: video ve görüntü kalitesi

  • Her iki drone da düz renk profillerinde 4K video çekebiliyor
  • Her ikisi de benzer çözünürlüklere ve açıklıklara sahiptir
  • Mini 3 Pro kamera, portre video ve fotoğraflar için döner

Bu drone’ların her ikisinin de genel olarak mükemmel görüntü kalitesi ürettiğini ve ikisinden de hayal kırıklığına uğramayacağınızı rahatlıkla söyleyebiliriz. Ancak gelin daha ince noktalara dalalım ve nasıl karşılaştırıldıklarını görmek için bazı kılları ayıralım. Nano+ kamera, 23 mm eşdeğer odak uzaklığına ve f/1,9 diyafram açıklığına sahip 12,5 MP 1/1,28 inç sensöre sahiptir. Ancak Mini 3 Pro bunu biraz gölgede bırakıyor. 21,1 MP 1/1,3 inç sensöre ve f/1,7 diyafram açıklığına sahip 24 mm eşdeğer odak uzaklığına sahiptir; ayrıca portre veya manzara formatında çekim yapmak için kamerayı 90 derece döndürebilme özelliğine sahiptir.

Fotoğraflar için görüntü kalitesi söz konusu olduğunda, her ikisi de mükemmel yüksek ISO gürültü işleme sağlar, ancak keskinlik çerçevenin kenarlarına doğru az miktarda düşer. Her iki drone da belirli nesne kenarları boyunca renk sapması üretiyor, ancak bu, Adobe Lightroom’da Nano+ ile  daha etkili bir şekilde düzeltiliyor . Nano+ ayrıca kenar ayrıntısı kaybından da muzdarip ve beyaz dengesi biraz soğuktur, ancak bunların her ikisi de Lightroom’da kolayca düzeltilebilir. Her iki kamera da daha yüksek çözünürlükte çekim yapabiliyor ve bu da faydalı olabiliyor. Nano+ 50MP JPEG yakalayabilirken Mini 3 Pro hem JPEG hem de ham olarak 48MP görüntüler çekebiliyor. Lightroom ve Adobe Camera Raw’da Adobe Süper Çözünürlüğü kullanarak Nano+ raw dosyalarının boyutunu artırabilirsiniz, ancak umarım gelecekteki bir ürün yazılımı güncellemesiyle 50MP dosyaları ham olarak yakalama yeteneği mümkün hale gelir.

Videoların görüntü kalitesi söz konusu olduğunda her iki drone da fotoğraf kalitelerinden üstün mükemmel sonuçlar üretiyor. Bu büyük olasılıkla video çekmek için kullanılan sensörün ve merceğin merkezinden kaynaklanmaktadır. Mini 3 Pro, Normal ve D-Cinelike renk profillerinde maksimum 150 Mbps bit hızıyla 4K’dan 60 fps’ye kadar, 2,7K’dan 60 fps’ye kadar ve FHD’den 120 fps’ye kadar video çekebiliyor .

Nano+, Standart ve D-Log renk profillerinde maksimum 100 Mbps bit hızıyla 4K’dan 30 fps’ye kadar, 2,7K’dan 30 fps’ye kadar ve 60 fps’ye kadar FHD video çekebiliyor. Yani her ikisi de bir kez daha son derece benzer. Her iki droneda da, gün ışığında video çekerken, hızlı diyafram açıklıkları nedeniyle düzgün ve doğal hareketin yakalanması için doğru deklanşör hızına olanak sağlamak amacıyla ND filtreleri çok önemlidir.

Karar

DJI Mavic Mini 3 Pro ve Autel Evo Nano+ performans, özellikler, teknik özellikler, video kalitesi ve fiyat açısından son derece benzer. Fotoğraflar için görüntü kalitesi söz konusu olduğunda Mini 3 Pro, geliştirilmiş yüksek ISO kullanımı ve daha iyi kenar keskinliğiyle Nano+’dan biraz daha iyidir, ancak Nano+’ı geride bırakacak kadar değil. 

Mini 3 Pro ayrıca daha büyük gücü sayesinde şarj başına biraz daha uzun uçuş süresi ve daha iyi rüzgar direnci sağlar. Ancak bu drone’un sunduğu en büyük yükseltme, dönen kamera ve DJI RC Akıllı Kontrol Cihazı ile kiti satın alma seçeneği olmalıdır. DJI RC, ayarları standart bir kontrol cihazına göre çok daha hızlı ve kolay hale getirirken ekranı bir akıllı telefon ekranına göre daha parlak ve izlenmesi daha rahattır.

Genel olarak, DJI Mini 3 Pro biraz daha iyi bir drone, ancak buradaki en uygun kelime biraz; deneyimlerimize göre çok daha iyi değil. Mini 3 Pro genel olarak üstün olmasına rağmen Autel, donanım yazılımı güncellemeleriyle artan iyileştirmeler yapıyor ve yeni özellikler ekliyor, bu nedenle zaman içinde daha fazla iyileştirme için alan var. Bu gerçekleştiğinde her iki drone’u da tekrar ziyaret edeceğiz ve bu özelliği sonuçlarla güncelleyeceğiz, ancak şimdilik kararımız DJI Mini 3 Pro’ya gidiyor.

İLGİLİ MAKALELER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

POPÜLER MAKALELER

SON YORUMLAR