Pazar, Mayıs 5, 2024
Ana SayfaRÖPORTAJLARHakan Düzen (Albedo Mühendislik) Tarım Drone Röportajı

Hakan Düzen (Albedo Mühendislik) Tarım Drone Röportajı

Bize kendinizi tanıtır mısınız ?
Öncelikle merhabalar. Ben Hakan Düzen. 1997 Bursa doğumluyum. Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Harita Mühendisliği bölümünden 2019 yılında mezun oldum. Halihazırda insansız hava araçları ile zirai ilaçlama ve tarımla uğraşıyorum.

Drone ile nasıl tanıştınız?
Ben dronelar ile üniversitede yaptığım bazı projeler neticesinde tanıştım. Tabi o zamanlar öğrenci olduğumuz için çok fazla kullanabilme fırsatımız olmamıştı. Üniversite bittikten sonra tarım ile de alakalı çalıştığımız için internet araştırmalarımız ve sosyal medya aracılığıyla dronelerin zirai alanda kullanıldığını gördük. Daha sonra biz de bunu alıp tarlamızda kullanabiliriz ve bu anlamda topluma hizmet verebiliriz diye yola çıktık. Yaklaşık altı aylık araştırma ve gerekli bilgiyi edindikten sonra bu işe giriştik. Yaklaşık 1,5 yıldır faaliyet göstermekteyiz.  Şu anda bir adet fotogrametrik halihazır harita üretebilen dronemiz ve iki adet zirai ilaçlama dronemiz bulunmakta.

Zirai drone İlaçlamasının Türkiye’deki yeri ve konumu hakkında neler söylersiniz?
Türkiye’de insansız hava araçları ile zirai ilaçlama yaklaşık beş yıldır yapılmakta olup daha farklı model ve markaların Türkiye’ye gelmesi ve yerli üretilen cihazlarla daha da yaygınlaşmaya başlamıştır. Drone ile zirai ilaçlama ülke tarım için önemli bir girişimdir. Fakat bu çalışmalarla ilgili mevzuatlar hala daha oturmuş değildir.

Zirai drone pilotu olmak için neler yapmak gereklidir?
Ülkemizde kullanılan zirai droneler genellikle, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü mevzuatına göre İHA1 veya İHA2 sınıfındadır. Tabii ki öncelikle kullanılacak olan drone hangi sınıftaysa onun ehliyetini almak gerekiyor. Zirai dronelar genel olarak uçuşlarını otonom gerçekleştirdiği için çok üst düzey bir drone pilotu olmaya gerek yok. Onun aksine uygulanacak olan ilacın, uygulanacak olan bitkinin, arazinin durumu ve çevresel koşullar daha önemli bir etken oluşturmaktadır.

Zirai ilaçlama drone pilotu maaşları ve getirileri hakkında neler söylemek istersiniz?
Zirai ilaçlama yapan drone pilotları Bakanlığımızın hazırladığı mevzuata göre ziraat mühendisi, ziraat teknikeri ya da ziraat teknisyeni olmak zorundadır. Doğal olarak sadece drone pilotu olarak değerlendirmek yanlış olacaktır. Fakat birçok teknisyen ve mühendise göre daha daha fazla getirisi olan bir meslek dalı haline geldi. Bunun en büyük etkenlerinden birisi de çalışma saatlerinin esnek olması. Çalışma saatlerin esnek olmasının da en önemli etkisi  ilaçlamanın rüzgârsız havalarda yapılma ihtiyacıdır.

Türkiye bir tarım ülkesi olmasına rağmen teknolojiden yoksun bir toprak politikası ile yönetiliyor. Drone tarımı nereye ulaştırabilir?
Drone ile ilaçlama ve gübrelemenin çiftçi için avantajları daha az ilaç kullanımı daha az su kullanımı ve tabi ki de traktörle ilaçlamanın vermiş olduğu ürün kaybının olmayışıdır. Bu ürün kaybı ise yaklaşık olarak yüzde beştir. Tüm Türkiye’de ilaçlamanın sadece drone ile yapıldığını ve bu yüzde beşlik farkın verim olarak yansıdığını düşünürsek tek kalemde de avantajlı çıkıyoruz. Ayrıca tarım ilaçlarının kimyasal yapısı çevreye zarar vermektedir. Drone ile ilaçlama ilacın yaklaşık olarak %35 daha az kullanılmasını gerektirir. Bu durum toprak, hava ve su kirliliğinin doğrudan azalması için bir etkendir.

İLGİLİ MAKALELER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

POPÜLER MAKALELER

SON YORUMLAR